Faalangst

Spanning mag, angst is niet nodig 

Zit jij met zwetende handen achter het stuur tijdens je rijles? Heb je last van knikkende knieën, hoofdpijn en buikpijn wanneer je de lesauto instapt? En heb jij nu meerdere malen achter elkaar ‘Ja’ gezegd? Dan heb jij hoogwaarschijnlijk last aan faalangst. Niet alleen jij, maar zelfs driekwart van alle Nederlanders heeft hier last van. Dit blijkt uit een onderzoek van Franca van Dalen. Je bent dus niet de enige. 

kleine-rijopleidingen faalangst

Gelukkig hoeven jouw rijlessen niet zo te gaan. Ik zorg ervoor dat je binnen enkele weken geen faalangst meer hebt en dat je vol zelfvertrouwen de weg op gaat. Dit dankzij mijn unieke aanpak die ik, aangepast op jouw persoonlijke kwaliteiten, hanteer. Deze aanpak combineer ik met rust en overzicht in de lesauto. Je bent bij mij dus aan het juiste adres!

 

Spanning mag

Wat spanning is normaal tijdens het rijden en het afrijden. Maar hier moeten jouw prestaties niet onder lijden en het moet niet veranderen in angst. Het is belangrijk om te leren om te gaan met jouw angst. Hier help ik je graag mee.  

Herken de symptonen

Als je faalangst hebt ben je vaak onzeker om verkeerd over te komen. Je bent bang om iets fout te doen. Je kunt zelfs een volledige black-out krijgen. Door je angst heb je last van slaapproblemen. Je hebt last van uitstelgedrag. Mislukkingen schrijf jij vooral aan jezelf toe. Door je angst om te falen kan je ook last krijgen van doemdenken. De doemscenario’s blijven maar door je hoofd spoken. En je bent een kei in het afbrekend evalueren van jezelf. 

Actief en passief

Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee vormen van faalangst. Namelijk actieve en passieve. Bij actieve faalangst zijn hardwerkende personen niet in staat om afstand te nemen van bijvoorbeeld hun schoolwerk en ze komen niet aan voldoende ontspanning toe. Met andere woorden, ze zijn voordurend bezig met hun prestaties en hebben altijd het gevoel dat het niet goed genoeg is. Bij passieve faalangst zijn personen bang voor een eventueel teleurstellend resultaat en stoppen vervolgens met werken. Hun angst zorgt ervoor dat ze het liever niet proberen dan dat ze falen. 

Presteerdruk

Jouw faalangst is er niet voor niets. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken. Het kan het gevolg zijn van een sterke prestatiedruk uit je leeromgeving. Maar het kan ook in je karakter liggen, zoals een gebrek aan zelfvertrouwen of sociale anst. Faalangst kan ook voortkomen uit de eigen innerlijke drang tot het leveren van prestaties, ook wel prestatiemotivatie genoemd. Deze angst kan versterkt worden wanneer er bij jou nadruk op het negatieve wordt gelegd, in plaats van het positieve. 

Vrij van angst

Bij faalangst spelen jouw gedachten een belangrijke rol. Je hebt negatieve gedachten over jezelf en de taak die je moet gaan doen. Dit leidt tot gevoelens van te kort schieten, waardeloosheid en angst. Vaak zijn deze gedachten ook niet reëel. Door deze gedachten te veranderen en reëler te maken, kan ik het gevoel wat achter de faalangst zit wegnemen. Hierdoor neemt de faalangst sterk af. Ik help je om een reëler beeld te geven van je prestaties en werk met je aan je zelfvertrouwen. 

Positiviteit

Door jou positief te benaderen en de nadruk te leggen op wat goed gaat, krijg je een positiever zelfbeeld. Ook vind ik het belangrijk om met je te praten over je faalangst. Want zeker is dat je niet de enige bent. Het zijn je eigen gedachten over je prestaties die je angstig maken, niet zozeer dat je het niet kan. Deze gedachten komen vaak ook niet overeen met de werkelijkheid. Ik help je om oog te houden voor wat je juist wel kan en ik help je met realistische eisen te stellen. 

Zelfverzekerd in de auto

Wanneer je angst eenmaal is verdwenen, dan kan en durf je eindelijk goed te presteren. Vrij van je angsten kan jij je goed voelen. En dan haal jij ongetwijfeld je welverdiende
rijbewijs via Kleine Rijopleidingen!  

Gecertificeerd faalangst rijinstructeur

Kleine Rijopleidingen heeft naast de gevolgde cursus faalangstinstructie ook een natuurlijke aanleg om personen met faalangst te begeleiden. 

Afdrukken E-mail